Dropp klimakvoter – subsidier heller toget

Vi flyr stadig mer, det gjelder også de som regner seg for å være miljøbevisste. Flybillettene er rett og slett blitt for billige. Det koster mindre å dra til London med Ryan Air enn det gjør å ta taxi hjem etter en julebordskveld på byen. I følge anonyme flyvere er prisdumpingen på flybilletter i ferd med å gå ut over flysikkerheten. Det ser imidlertid ikke ut til å affisere passasjerene. Så lenge mannskapet tør å fly, lar også vi det stå til.

På den annen side skulle jeg mer enn gjerne ha tatt toget. Jeg liker å reise med tog. Jeg har sågar reist med den transsibirske jernbanen fra Moskva til Beijing via Ulan Bator i Mongolia. Den store ulempen med toget er ikke tiden det tar, men billettprisen. Det koster å kjøre tog. Langt mer enn hva det koster å fly. Da er ikke miljøkostnadene medregnet, de skader hver enkelt flyreise påfører miljøet i form av forurensende utslipp. Men hvem tenker på det, idet de skal på en vel fortjent oval weekend til Barcelona?

I stedet for å kjøpe miljøkvoter som likevel ikke fungerer etter hensikten – utslippene går reelt sett ikke ned, men kanskje heller opp – burde vi iverksette tiltak for å redusere vår egen forurensning. Man endrer verken holdning eller adferd ved å forsøke å kjøpe seg bort fra problemet, man later kun som om det ikke eksisterer. I hvert fall angår det ikke oss. En holdningsendring må komme innenfra. Adferd kan man endre gjennom lovregulering og økonomiske virkemidler. En kraftig økning i prisen på flybilletter vil automatisk føre til at færre flyr. Man har ikke lenger råd. Man kan også sette ned prisene på togbilletter eller endog tilby gratis togbilletter. Da vil mange av oss automatisk foretrekke å ta toget fremfor å fly. Kanskje vil vi oppnå mer, miljømessig sett, ved slike tiltak, i stedet for å eksportere store summer ut av landet til bedrifter som til og med øker sin produksjon for å få større miljøkvote.

Om Marita Synnestvedt

Magister i klassisk arkeologi Forfatter av Blogghore! Ett År på VG Blogg med Deathdealer Mer info: http://bit.ly/gEQD4B