Er et bilde av Jesus på korset bare et bilde for et barn?

 

Han ville ha et bilde av Jesus på korset på veggen, erklærte han. Min sønn. Og pekte på et område på veggen og gestikulerte store bevegelser som tilsa meg at bildet godt kunne være stort også.

Jeg kunne satt foten ned, som den ikke troende jeg er, og nektet ham å ha slikt sprøyt på veggen, men etter litt nøling spurte jeg heller hvorfor han ville ha et bilde av Jesus hengende på korset på veggen inne på soverommet sitt.

Fordi han trodde på Jesus, var svaret jeg fikk. Og fordi Jesus var en veldig snill mann.

Her gikk tankene mine tvert til religionsundervisningen i skolen, og jeg lurte på om dette var et spørsmål som ble stilt barna i skolen, om de tror eller ikke. Om de skal tro eller ikke. Om de må tro eller ikke. Hvorfor ellers sier en åtteåring at han tror på Jesus! Han sier aldri at han tror på Kongen, men Jesus, han trodde han på. Er det ikke så  at om man tror noe er man usikker på sannheten? Og tro er altså ikke å vite.

Hvorfor brukes ordet TRO om Gud og Jesus? Jeg tror på Gud. Jeg tror på Jesus. Bør man ikke heller si at man vet om Gud og vet om Jesus og er sikker på dem. Og tro er bare et annet ord for å håpe. Tro og håp er følelser. Og vite innehar en bestemthet, og er en konklusjon.

Jeg er åpen for at min sønn skal finne ut selv, og bli i stand til å ta sine egne valg. Jeg godtar ikke kristen predikering eller noen form for religionstvang i hans oppvekst, i sin  søken etter egne oppfattelser av både seg selv og verden forøvrig. Han skal få møte mennesker og verden med åpent sinn, og i barneårene skal han få møte religioner som informerende og ren belæring, og ikke som noe man må ha.

Kom bildet av Jesus på korset på veggen? Man kjenner sine barn og vet at er det ikke viktig er det bare å la være og nevne det mer. Dette var ikke viktig.

 

Om Helene Jensen

Med mennesket i fokus. I møte med det mangfoldige mennesket gjennom arbeidslivet har jeg fått ideèr og innspill nok til å legge meg opp egne meninger. At jeg er og blir ateist er den ene.