Kongesporten SYKKEL: Nedtelling til Helvetet i Nord, Paris-Roubaix.

Klassikersesongen i kongesporten sykkel er allerede godt i gang, og halvparten av klassikerne er allerede kjørt.
Forrige helg opplevde vi superklassikeren De Ronde van Vlaanderen, som i år gikk i en ny løype. Jeg har registrert at mange sykkelelskere, ikke minst de sykkelkyndige belgierne, er misfornøyd med løypa og vil ha den gamle tilbake, eller i alle fall betydelige forandringer på den nye neste år. Jeg er enig med dem, men  går ikke inn på noen analyse her, for de Ronde 2012 er historie.

I dag teller vi ned til det aller mest prestisjefulle klassikerrittet, «Helvetet i nord»,
altså Paris-Roubaix.

Den som  krysser målstreken på velodromen først og vinner Paris-Roubaix, skriver navnet sitt med gullskrift inn i sykkelhistorien. Mange setter en seier i Paris-Roubaix høyere enn en verdensmestertittel.

Løypa er knalltøff,  26 mil med over 51 km dårlig brosteinsunderlag.

Dette er en løype for de aller sterkeste og modigste rytterne, ryttere med så god teknikk at de kan klare å sykle på de uregelmessige brosteinene, og som er så raske og taktisk gode at de kan plassere seg riktig før inngangen til hvert brosteinsparti. DET er ingen enkel sak på de smale veiene!
Her må man være på topp, både fysisk, teknisk, taktisk og psykisk, og i tillegg må man ha marginene på sin side og slippe uhell.

Mange av de mest kjente sykkelrytterne kjører aldri Paris-Roubaix. De synes det er for farlig og behersker ikke utfordringene..

Du vil f.eks aldri få se Cavendish, brødrene Schleck eller Contador i dette rittet.

Hvem vinner i år?
Hadde vårens sterkeste rytter,  tempogiganten og brosteinspesialisten Fabian Cancellara, stilt til start, hadde han vært storfavoritt. Men dessverre ble han felt i De Ronde av en drikkeflaske som noen hadde kastet rett under forhjulet hans,  og han fikk fire brudd på kragebeinet, så i år går rittet uten Spartacus.

Dermed sitter vi med en rekke andre favoritter og outsidere. De fleste ser ut til å holde en knapp på at Tom Boonen skal seire enda en gang, og vi må regne ham som en av favorittene. Men det finnes mange andre som kan vinne.

Sportswereld har et favorittbarometer med 12 ryttere. Den store belgiske sportsavisen har både Evald Boasson Hagen og Thor Hushovd blant topp tolv. Siden de fleste som tipper, sikkert er nederlandskspråklige, er det naturlig at Tom Boonen  foreløpig har fått mest stemmer.

Men nordmenn kan også være med å tippe. Det gjør du her: :)

Norges to beste ryttere  kan gjøre det veldig godt og kanskje komme på pallen, og er de i toppform og har alle marginene på sin side, KAN begge også  være i stand til å vinne.

Thor ble nummer 2 i 2010, bare slått av selveste Spartacus i kanonform.

Hvor høyt Hushovd kunne ha kommet i fjor hvis det ikke var fordi rittet utviklet seg slik at han måtte være hjelperytter for lagkameraten Vansummeren , er ikke godt å si. Man skal ikke utelukke at Hushovd kunne ha vunnet dersom han hadde hatt muligher til å kjøre egne sjanser og ikke ofre seg for laget. Men siden landeveissykling er en lagsport, var Vansummerens seier i fjor også Thors seier.

Thor Hushovd KAN altså Paris-Roubaix. Det er et ritt han veldig gjerne vil vinne, og BMC, laget hans, er på papiret et meget godt klassikerlag som bør kunne hjelpe ham frem til en god plassering. Usikkerhetsmomentet i år er om Thor er  i god nok form etter sykdom som satte ham tilbake.

Edvald har også de kvaliteter som skal til for å gjøre det godt i morgen.

Paris-Roubaix passer ham nok bedre enn bakkene i Vlaanderen. Så må vi også huske at Edvald lå godt an sist søndag før han ble hindret av et velt. Han er altså i form. Det spennende blir hvordan laget hans, Sky, legger opp rittet. De skal visstnok kjøre både for Edvald og Flecha, og to kapteiner kan by på problemer underveis. Jeg håper at de disponerer laget sitt godt i morgen og  bruker hjelperyttere fornuftig underveis, slik at vi ikke får en reprise av skandaledisposisjonen i Milan-Sanremo.
Det er fare for regn under Paris-Roubaix i morgen. Det vil gjøre rittet enda mer spektakulært, men også mye farligere for rytterne. Derfor ønsker jeg tørre veier og brosteiner. Paris Roubaix er mer enn nok spektakulært slik det er!

Jeg krysser fingre for alle de sterke menn som skal ut i helvete i morgen, og håper at ingen blir skadet.

Måtte den beste – og gjerne en nordmann –  vinne!

Om Ragnhild S

Liberal sosialdemokrat. Bestemor. Musikkglad. Brassentusiast.. "Kristenagnostiker" med et anstrøk av kulturrelativisme, tross enkelte klare grunnholdninger. Gjennom levd liv har jeg fått en forkjærlighet for katolisismen, men selv er jeg ikke praktiserende katolikk Skriver mest om politikk, religion, kultur og litt sport. Sykkelentusiast med Belgia i hjertet. Nå er jeg antagelig også "multikulturell marxist" hva nå det betyr. Politisk korrekt er jeg også. Jeg velger å tolke denne nedsettende betegnelsen fra den ekstreme høyresiden som et mentalt og politisk adelsmerke. . Likevel er jeg politisk uberegnelig og rett som det er uenig med dem jeg identifiserer meg med. Paradoksalt? Kanskje. Men er ikke paradoksene en del av å være menneske? Leve individualismen, solidariteten og mangfoldet!