Med Skavlan i vrangen

Selveste gullrekka, NRK1`s seermagnet fra kl.19.30. fredagskvelden. «Norge Rundt», «Beat for Beat», «Nytt på Nytt» og «Skavlan» ( som først og egentlig het Først & Sist) er de vi forbinder som selve gullrekka, selv om andre program tidvis har vært på.

Jeg er ikke en av de som notorisk tilbringer tiden foran TV fredagskvelden, men jeg som så mange andre har gjort det. Tellerne taler for seg selv.

Finalen fredagskvelden er «Skavlan». Det er vel og han som har fått og får mest medieomtale. Mye av omtalen baseres på hvem som skal eller har gjestet ham, men og måten Skavlan opptrer på, og/eller oppfattes. Første gang jeg leste kritikken rundt akkurat dette ble jeg nesten glad, for artikkelen var som tatt ut av hodet mitt. Ting jeg ennå ikke hadde sagt høyt leste jeg plutselig svart på hvitt. Bortsett fra den kjønnsrelaterte kritikken var jeg helt enig. Jeg vil nødig dra inn kjønnshysteri og likestilling, for i så måte kan man alltids skylde på DET enn å holde kritikken konstruktiv, for OM Skavlan av den ene eller andre grunn «kjører» sine kvinnelige gjester hardere (eller mildere) enn sine mannelige får Skavlan selv svare på hvorfor han i så fall gjør det.

Basert på gjestene «Skavlan» huser kan jeg forstå populariteten til dette «talkshowet». Jeg kan derimot ikke forstå det om det dreier seg om Skavlan selv. Jeg tror nemlig enhver som hadde fått i jobb å finale «Beat for Beat» og «Nytt på Nytt» hadde dratt seere med solide og sterke NRK i ryggen.

«Skavlan» omtales som et talkshow, og det er vel og bra. «Talke» gjør de jo. Programmet sentreres rundt de inviterte gjestene som sitter i sirkel, og de kan likegodt være promintente som eksperter på det mest sære en kan tenke seg. Kjendiser er det flust av både fra teater, film og musikkverden. Joda, «Skavlan» huser store navn og personligheter som inviteres til den lune, hyggelige og informative praten.

Men det hender og at Skavlan er på rovdyrjakt, og her feiler han. Ikke bare feiler han, for i sin iver glemmer han mimikken og kroppsspråket sitt i sin hig etter den store nyhetssaken, der grimasene hans fester seg på skjermen og han nesten faller av stolen etter å sette vedkommende på plass, eller dra ut den mest jucyen detalj for om mulig å høste store fete overskrifter dagen derpå, eller bare rett og slett for å forulempe vedkommende.

Det er sørgelig lett å se når Skavlan har personlige meninger om gjesten sin, og det er rett og slett pinelig å overvære hans forsøk på agressiv journalistikk når han like tydelig som fullmånen er rund avslører sitt eget syn på vedkommende. Skal «Skavlan» være et talkshow eller et hardtalk? Om Skavlan vil ha hardtalk bør han skifte yrke. Denne agressive interviustilen kler ham svært dårlig. Knut Olsen (må han hvile i fred) kunne det. Skavlan derimot, kan det ikke! Skavlan kan huse sine gjeve gjester og ha sine hyggesamtaler med bena i kors mens han trykker fingertuppene mot hverandre mens han leter etter hva det var han skulle si nå, og kaste jukselappene sine over skulderen når han (endelig) er ferdig, men han bør ikke invitere gjester for å bli grillet. Spesielt når han på en så uprofesjonell måte ikke klarer å grille de.

Skavlans intensjon er muligens å fordype, men skal man fordype må man stille ALLE spørsmål og ikke bare de som får vedkommende til fremstå dårlig. Jeg kan nevne to, selv om det absolutt finnes flere tilfeller. Den ene er ganske nylig, da Eva Gabrielsson besøkte «Skavlan». Hun er den avdøde forfatteren Stieg Larssons enke. Jeg ble skamfull av måten Skavlan turnerte spørsmålene sine på. Det var ingen tvil om at Fredrik Skavlan mente at Eva Gabrielsson burde takke for den rollen hun hadde hatt i Stieg Larssons liv, og være fornøyd med den rollen hun hadde nå. Uke eller to etter gjestet broren til Stieg Larsson «Skavlan», hvor ikke ett kritisk spørsmål ble stilt. En annen episode som har festet seg var da daværende sjefredaktør i Se og Hør, Odd Johan Nelvik, gjestet «Skavlan» i anledning at forlaget søkte om momsfritak da Se og Hør Weekend ble utgitt. Se og Hør har nok ved flere enn èn anledning viet spalteplass til den godeste Skavlan, noe Skavlan likte heller dårlig både da dette ble gjort og gav uttrykk for da Nelvik kom. Grøss og gru. Nelvik var den profesjonelle.

Kan ikke Fredrik Skavlan gjeste Mikael Persbrandt neste gang så blir vi ferdig med det! Ham, mener jeg… !

 

Om Helene Jensen

Med mennesket i fokus. I møte med det mangfoldige mennesket gjennom arbeidslivet har jeg fått ideèr og innspill nok til å legge meg opp egne meninger. At jeg er og blir ateist er den ene.