Når toll blir tull

Regjeringen (påvirket av Sp, presset av norske bønder?) må ha sett seg møkka lei på at stadig flere nordmenn foretrekker å fråtse i spennende utenlandske oster fremfor de langt mer smakløse ostene fra Tine og Synnøve Finden. For hvorfor ellers foreslår den å øke tollsatsene på en del (populære) utenlandske oster med hva vi mer ubemidlede forbrukere må oppfatte som utilbørlige (ublu) satser?

Dersom Aftenposten har regnet riktig, vil to av de ostene som jeg bruker – engelsk vellagret cheddar og den danske osten Sorte Sara – rammes hardt. Mens jeg i dag betaler kr 35,90 for 200 gramcheddar, vil jeg om litt måtte betale kr 110,90 for samme kvantum. Tollsatsen på Sorte Sara er foreslått økt med 277 pst. For min del vil det medføre at jeg ikke lenger kan (vil) ta meg råd til å kjøpe mer av disse ostene – i Norge. Om regjeringen tror jeg da vil ty til norskprodusert cheddar og gammalost i stedet, tar den imidlertid skammelig feil. Jeg vil selvfølgelig passe på å kjøpe med meg rikelig med ost når jeg likevel er i utlandet. Heldigvis har familien en hytte nær svenskegrensen, så det skal vel alltids bli en råd.

Hva oppnår regjeringen med forslaget? Jeg kan selvfølgelig bare svare for meg selv. Jeg blir både irritert og provosert. Dersom forslaget virkelig går gjennom, vil jeg som forbruker svare med å la være med å kjøpe norskprodusert ost overhodet. Jeg vil nemlig kjøpe norsk ost fordi jeg liker den, ikke fordi jeg ikke har råd til noe annet. Hva om tilstrekkelig mange forbrukere tenker og handler på samme måte? Er norske bønder virkelig tjent med at forbrukerne i enda større grad enn nå valfarter til Sverige for å handle inn mat til langt mer fornuftige priser?

Om Marita Synnestvedt

Magister i klassisk arkeologi Forfatter av Blogghore! Ett År på VG Blogg med Deathdealer Mer info: http://bit.ly/gEQD4B