Noen barn er brune, som et nystekt brød. Noen barn er hvite, andre nesten blå. Meget er forskjellig, men det er utenpå. Ja, det finnes barn i hvert et land og rike. Meget er forskjellig, men inni er vi like. Slik lyder essensen i den kjente norske barnesangen, skrevet av forfatteren Jo Tenfjord og komponisten Johan Øian, sunget av Per Aspelin og utgitt på plate i 1960. En ting er at det pr i dag er lite politisk korrekt å beskrive ikke-hvite mennesker som fargede, verre er det at påstanden heller ikke holder vann hva angår våre indre behov. Vi er kanskje like med hensyn til at alle mennesker har behov, men høyst forskjellige hva angår hva slags behov.
Vi mennesker er altså forskjellige, både inni og utenpå. Det gjelder hårfarge, hudfarge, øyenfarge, høyde, vekt og beinstruktur. Vi er også forskjellige hva angår fysisk og psykisk helse. Noen mennesker tåler det meste. Mens andre er langt mer skjøre og bukker fortere under. Enn videre har vi forskjellig klessmak, musikksmak og mer eller mindre sans for humor og ironi. Jeg vet det er banalt hva jeg skriver, men lørdagens reaksjon på mokkamenn tilsier at vi må bevege oss på et meget enkelt nivå, slik at alle skal kunne forstå og ingen bli forurettet på vegne av seg selv og andre.
Vi hyler opp om ytringsfrihet, når muslimer ber aviser om ikke å trykke nedverdigende tegninger av profeten Muhammed, men nøler ikke med å kalle Pondus-tegneren for rasist når han lager negerkonge- og kannibalhumor. Og når en overlykkelig Spellemannsprisvinner i ren eufori over å ha vunnet bruker det mest nærliggende ordspillet til tittelen på vinnerlåta Møkkamann, nemligMokkamann, går hylekoret helt i stå og truer med øyeblikkelig utvisning fra den kommende Melodi Grand Prix-finale. Vi befinner oss tydelig på det absolutte nullpunkt hva angår utvungent mellommenneskelig samvær, og må liste oss så stilt på tå, for ikke å fornærme noen. Hva er det vi vil oppnå ved at hvert et ord nærmest må veies på gullvekt før det ytres?
Det ironiske er at NRK, vår egen monopolistiske rikskringkaster, synes å ha opphevet absolutt alle grenser, både for hva man kan snakke om og i hvilke ordelag. Det finnes ikke lenger språklige retningslinjer, men alle tillates å kakle med hvert sitt nebb. Tabuord er blitt godord. Og det er om å gjøre å bli så intime med lytterne at man nesten kan bli kvalm der man står ved radioapparatet og fomler etter avknappen. Gjennom radio og TV inngis vi med en forestilling om alt er tillatt – jf også offentlig onani på NRK 3 – mens i det virkelige liv går vi stikk motsatt vei. Her snevres grensene for akseptable ytringer stadig inn. I så måte minner denne holdningen om forskjellen mellom Hollywood og det amerikanske samfunn; tilsynelatende liberalt, men gjennomført sneversynt og puritansk.
På 1970-tallet kastet feministene bhen på bålet og gjorde det allment akseptabelt å sole seg toppløs på offentlige steder (strender). De gikk heller ikke av veien for å karakterisere navngitte personer som mannsjåvinister og mannsgriser i offentlige debatter. I dag anses toppløs soling for å være smakløst. Det samme med betegnelser som karakteriserer andre mennesker negativt. Ville de også ha blitt anmeldt for kjønnsfascisme og ærekrenkelser? Vi har en innebygget oppfatning om at utvikling er lineær og at den går fremover. Det er imidlertid ikke tilfellet. Historien viser at samfunn kan bryte sammen, grenser flyttes og at demokratiske rettigheter ikke er gitt en gang for alle. De må beskyttes mot mørkemenn i alle utgaver og forkledninger, særlig mot dem som skyver religionen foran seg og på den måten forsøker å forankre sitt eget sneversyn i en slags hellig overbevisning.
Det er ikke noe poeng i at vi skal bli like, verken utenpå eller inni. Forskjellighet og flerkultur er langt mer spennende. Det betyr imidlertid at vi må akseptere at flerkultur nødvendigvis også vil medføre større forskjeller hva angår f eks personlige toleransegrenser. Enn videre at veien å gå ikke er å snevre inn, men å åpne opp. Flerkultur betyr aksept for andres smak, synspunkter og humor, ikke nulltoleranse for alt hva en selv misliker. Man kan selvfølgelig mene at det meste av dagens underholdning er platt, humørløs og med rasistiske undertoner – og hevde at alt (selvfølgelig) var mye bedre før. Men da var det heller ingen som reagerte på at noen brune barn ble omtalt som negre. Og alle visste hvilken skjebne som ventet hvite misjonærer som kom til Afrika.
Jeg lurer på hvorfor en fleipete kommentar får så stor oppmerksomhet. Du ser med hele kroppsspråket at vokalisten tuller med noe nesten alle har gjort i mange år for å fleipe med utlendinger, uttale o istedet for ø eller u og litt fordreining. Låten het allerede Møkkamann, så hvordan kunne han sagt det annerledes?
Og teksten i den lånte fløytespillingslåten er helt uskyldig:
«For det er møkkamann som er ute,
han er på leit etter kjerringa si.
Han lokker på a med fløyte,
men dama er rein fantasi»
Hvorfor tåler ikke Madcon å bli fleipet med? Hvorfor skal man ikke få lov til å fleipe med Madcon?
Hvorfor delte de ut prisen i utgangspunktet? Hvordan kan arrangøren la «møkkamenn» dele ut prisen? Skjønte arrangøren ikke sammenhengen mellom prisutdelerne og prismottakerne? Man trenger ikke si noe for se den koblingen en stakkars tulling så med en gang. Det lå i lufta med andre ord. Hvorfor skal prismottakerne bli straffet for en morsomhet? «Der er mannen som sa det dumme ingen andre vil si høyt».
Selv om du,Marita, har nevnt ytringsfrihet for mange ganger, så er nok dette et resultat av at man egentlig ikke får lov til å utrykke seg fritt. Og det er beklagelig at man må beklage seg for å ha sagt noe helt uskyldig.
Ingenting er seriøst i den bransjen og da jeg leste om saken trodde jeg alt bare var en spøk og for øvrig utrolig dårlig skrevet. Men så viste det seg at medier mente alvor.
Anders:
Det var fjorårets vinnere, Madcon, som delte ut prisen til årets vinnere, Plumbo, for deres låt «Møkkamann». Det er derforreplikken er så åpenbar. Jeg hadde antakelig kunnet komme til å si noe tilsvarende, i re skjær glede over å ha vunnet.
Senere har jeg skjønt at de som satt i salen og buet, kanskje ikke gjorde dette på grunn av replikken, men fordi de ikke likte den låta (eller bandet) som vant. Det viser i så fall at dette med motiver kan være så mangt – og at vi må passe oss for grumsete motiver hva angår å skulle begrense ytringsfriheten.
Jeg syntes publikum reagerte på ansiktsuttrykket til en av dem.
Det er en nederlandsk folketone for øvrig.
Anders:
Greit. Jeg vet ikke hva publikum reagerte på. Jeg så ikke på prisutdelingen. Kun innslaget som ble sendt i Dagsrevyen.
marita…
rett ut sagt – dette gidder jeg ikke å lese
du vet jeg leser det meste av deg -men denne saken interesser meg ikke i det hele tatt…
desverre.
Bjørn T:
Nei, da så.
Veldig sant. Bra kommentar.
Ølle Bøll Øllessen:
Takk skal du ha. Vær ellers varsom med ølglasset. Vi vil vel ikke at øllet skal gå til spille, vil vi vel?