ØDELEGGER virkelig norsk VM-suksess for skisporten??

Som de fleste nordmenn må ha fått med seg, har det nettopp vært VM i Nordiske grener, og like før fant VM i skiskyting og VM i alpine grener sted.

Den norske medaljefangsten ble stor.


I den forbindelse hørte jeg i dag tilfeldigvis et intervju med presidenten i  FIS, den noe kontroversielle sveitseren  Gian-Franco Kasper

I følge ham (og FIS) er det et alvorlig problem at Norge vinner så mange medaljer i ski-idrettene.
Norges suksess  i skisporet vil nemlig føre til at publikum i andre land slutter å interessere seg for  utendørs vinteridrett, det vil føre til manglende TV-dekning og avisreportasjer, og i siste instans kan det bety slutten for internasjonalt langrenn.

Ja, vi nordmenn må vel «tilstå» at Norge gjorde det eksepsjonelt godt både i Nordiske grener og i Skiskyting i år.

Jeg kan forstå at kvinnelangrenn ikke var spesielt spennende for tyskere, østerrikere eller italienere i år. siden det er menneskelig å følge best med i idretter der utøvere fra ens eget land gjør det godt.

På den annen side: Det finnes massevis av nordmenn som følger både internasjonal fotball, friidrett, sykling, tennis etc selv om  norske vinnersjanser ikke er de beste.

Dessuten var ikke situasjonen «helsvart» for FIS. På herresiden i langrenn var det gullmedaljører både fra Russland, Sveits og Sverige, tyskere, franskmenn og østerrikere gjorde det godt i kombinert, Polen fikk gull i hopp, stor bakke, og Østerrike vant gull i laghopp.

Jeg tror det er bra at mange nasjoner hevder seg i ethvert VM, og håper at land som akkurat nå sliter, kan komme igjen med slagkraftige lag som kan gi norske langrennsløpere god konkurranse.

Men når FIS (International Ski Federation) ANKLAGER norske utøvere for at de er for gode, og antyder at de norske resultatene vil ødelegge idretten, ja, da mener jeg de skyter langt over målet! Det blir rett og slett useriøst.

Hva i all verdens navn mener FIS at Norge skal gjøre?

Redusere  treningsmengdene  for norske utøvere ved tvang?

Nekte norske atleter høydetrening?

Eller kanskje nekte de aller beste langrennsløpere, som Therese Johaug, Marit Bjørgen og Petter Northug å delta i VM?

Da må man vel også nekte Tora Berger og Emil Svendsen deltakelse i Skiskyting-VM?

I stedet for å klage på de beste utøverne, som har trenet beinhardt og systematisk for å bli best mulig, burde FIS heller tenke over hvordan man kan motivere og hjelpe andre landslag til å innføre like gode treningsmetoder som de beste nasjonene.

Hvis jeg virker litt sarkastisk her, så må jeg (kanskje) bare beklage.

Men utspillet fra FIS der våre beste langrennsløpere får skylden for liten internasjonal interesse, er så dumt og malplassert, – så derfor er det er omtrent umulig å omtale dette uten en viss ironi.

Forresten, og kanskje litt off topic: Må man være matematikk-nerd for å forstå den moderne form for hopprenn og poengregningen der? Jeg føler meg i alle fall ganske dum når jeg ser alle variabler som skal telle nå.

Til slutt: Gratulerer hjertelig med en svært velfortjent og meget imponerende seier på femmila, Johan Olsson! I stedet for å sutre over gode norske prestasjoner, gikk han selv et toppløp!

 Han har blitt behørig omtalt og hyllet i svenske medier, så det viser at langrennsinteressen  lever i beste velgående hos søta bror.

 Heldigvis.

Tross bekymringene til FIS.

Om Ragnhild S

Liberal sosialdemokrat. Bestemor. Musikkglad. Brassentusiast.. "Kristenagnostiker" med et anstrøk av kulturrelativisme, tross enkelte klare grunnholdninger. Gjennom levd liv har jeg fått en forkjærlighet for katolisismen, men selv er jeg ikke praktiserende katolikk Skriver mest om politikk, religion, kultur og litt sport. Sykkelentusiast med Belgia i hjertet. Nå er jeg antagelig også "multikulturell marxist" hva nå det betyr. Politisk korrekt er jeg også. Jeg velger å tolke denne nedsettende betegnelsen fra den ekstreme høyresiden som et mentalt og politisk adelsmerke. . Likevel er jeg politisk uberegnelig og rett som det er uenig med dem jeg identifiserer meg med. Paradoksalt? Kanskje. Men er ikke paradoksene en del av å være menneske? Leve individualismen, solidariteten og mangfoldet!