Ser Storebror deg på Facebook og andre sosiale medier? Hva med personvernet og tidslinjen?

Nå får stadig flere Facebookbrukere installert såkalt Tidslinje.

Jeg er ikke sikker på om jeg liker denne utviklingen.

Vi kan lese at vi nå får muligheten til å legge ut hele vårt liv på facebook, helt fra barndommen, alt hva vi har gjort, alt om utdannelse, jobber, fritidssysler og private fester både av rolig og utagerende karakter, av private relasjoner, tidligere ekteskap, forlovelser og sikkert kjærester og one night stands også – med bilder i beste kvalitet.

I det hele tatt:

Har du ikke kunne gjøre det før, så kan du nå brette ut hele livet ditt på nettet.
«Jeg er på nett, altså ER jeg!»

Men er det dette den gjennomsnittlige Facebookbruker ønsker?

VIL vi virkelig eksponere oss så sterkt?

Riktignok har vi de siste ti-femten år sett at mange har et stadig større behov for å bli sett og få sine 15 minutter berømmelse. Alle slags realityserier forteller oss noe om dette.

Men vil vi virkelig at Gud og hvermann, ikke bare vennene våre, men ALLE, skal kunne vite alt om oss så og si fra vuggen til graven, eller i alle fall fra vuggen til dags dato?

Jeg synes at vi allerede nå  har for sterke fristelser til å legge ut for mye privat informasjon, både i infofeltet, og på veggen. MÅ alle som kan lese profilene våre på død og liv vite all bakgrunnsinformasjon om oss eller lese om våre høyst hverdagslige gjøremål?

Jeg synes ikke dette. Jeg tror det er viktigere enn noen gang å kunne hegne over privatlivet . og det er en av grunnene til at jeg i liten grad «byr på meg selv» ved å fortelle særlig mye om mitt .dagligliv, verken på Facebook eller på blogg.

For det første tror jeg ikke det har noen allmenn interesse, og for det andre vil jeg holde privatlivet der det skal være, nemlig privat.

Likevel har jeg jo en del bilder på Facebook, også av nære familiemedlemmer, men de er bare beregnet på venner.

Nå har jeg hørt fra flere hold at den nye tidslinja medfører at alt vi legger ut og alt vi sier i kommentarfeltene til våre venner, blir sett av ALLE Facebookbrukere. Også bilder av våre familemedlemmer.

Er det riktig at det er slik?

I så fall vil jo nye Facebook bli et rent overvåkingsredskap.

Hvem er interessert i at ALLE i prinsippet skal kunne lese ALT man skriver og dessuten få greie på hele ens biografi og bakgrunn?

Hvem vil at Storebror skal se alt vi gjør?

For dem som er redd for DLD, vil jeg si at DLD er jo bare blåbær i sammenligning med Facebooks fremtid.

Særlig skummelt synes jeg dette høres ut for barn og unge mennesker, som kanskje ubetenksomt legger ut private bilder og statusoppdateringer som kan være morsomt for de nærmeste vennene, men ikke fullt så festlig når en potensiell arbeidsgiver skal prøve å finne mest mulig ut om søkerne.

Og det er de unge som eksponerer seg mest.

Derfor må skolen ta dette problemet eller denne utfordringen på alvor.
Det nytter ikke å være teknisk dataspesialist hvis man ikke tenker over sin egen nettbruk! 

Elevene må rett og slett læres opp i fornuftig, langsiktig og forsiktig bruk av Facebook og andre sosiale medier. Lære nettvett.

Her er personverntips fra Datatilsynet.

Til slutt: kan man slippe å installere tidslinje, eller blir vi alle pressset inn i det nye overvåkingskonseptet?

 

Om Ragnhild S

Liberal sosialdemokrat. Bestemor. Musikkglad. Brassentusiast.. "Kristenagnostiker" med et anstrøk av kulturrelativisme, tross enkelte klare grunnholdninger. Gjennom levd liv har jeg fått en forkjærlighet for katolisismen, men selv er jeg ikke praktiserende katolikk Skriver mest om politikk, religion, kultur og litt sport. Sykkelentusiast med Belgia i hjertet. Nå er jeg antagelig også "multikulturell marxist" hva nå det betyr. Politisk korrekt er jeg også. Jeg velger å tolke denne nedsettende betegnelsen fra den ekstreme høyresiden som et mentalt og politisk adelsmerke. . Likevel er jeg politisk uberegnelig og rett som det er uenig med dem jeg identifiserer meg med. Paradoksalt? Kanskje. Men er ikke paradoksene en del av å være menneske? Leve individualismen, solidariteten og mangfoldet!