Vitenskap Arkiv

 • Stopp av avskoging og landskapsendringer er kanskje det mest effektive klimatiltaket i den brede landbrukssektoren som utgjør 25% av utslippene i verden årlig.

  Klima og klimamyter – De tre B’ene (Biff, Bolig og Bil) i Norge, forcing (drivhuseffekter) og metan i atmosfæren

  Stopp av avskoging og landskapsendringer er kanskje det mest effektive klimatiltaket i den brede landbrukssektoren som utgjør 25% av utslippene i verden årlig.

  Fortsett lesning...

 • Det finnes ingenting annet her enn oss, vår tro og våre evner.

  Tro kan flytte fjell

  Det finnes ingenting annet her enn oss, vår tro og våre evner.

  Fortsett lesning...

 • I beste fall snakker VG med splittet tunge. I verste fall er de troendes til å skrive hva som helst, bare de tjener penger på det. I den forbindelse har jeg hørt hevdet at VG tjener langt mer på vektklubb.no enn på salg av aviser.

  VGs kroppsspråk

  I beste fall snakker VG med splittet tunge. I verste fall er de troendes til å skrive hva som helst, bare de tjener penger på det. I den forbindelse har jeg hørt hevdet at VG tjener langt mer på vektklubb.no enn på salg av aviser.

  Fortsett lesning...

 • Tour de France er årets heftigste idrettsbegivenhet, med fart, folkefest og dramatikk, uventede seire, med gleder og skuffelser, - og fantastiske prestasjoner. I år har Chris Froome imponert stort på to av klatreetappene, men siden Sky er skadeskutt, er det på ingen måte sikkert at han vil være den endelige vinneren i Paris. Dessverre svever skyggene etter tidligere dopingskandaler fremdeles over sporten, slik at vinnerne nesten automatisk blir mistenkt. I år rammer denne mistanken Chris Froome hardest, selv om det ikke finnes noen dokumenterte fakta som underbygger mistanken. Det er synd. Er sykkelentusiastene begynt å bevege seg fra den ene grøften til den andre, fra å lukke øynene for dopere til å tro at ALLE vinnere er dopet?

  Tour de France, Sky og Chris Froome, og fortidens dopingspøkelser

  Tour de France er årets heftigste idrettsbegivenhet, med fart, folkefest og dramatikk, uventede seire, med gleder og skuffelser, - og fantastiske prestasjoner. I år har Chris Froome imponert stort på to av klatreetappene, men siden Sky er skadeskutt, er det på ingen måte sikkert at han vil være den endelige vinneren i Paris. Dessverre svever skyggene etter tidligere dopingskandaler fremdeles over sporten, slik at vinnerne nesten automatisk blir mistenkt. I år rammer denne mistanken Chris Froome hardest, selv om det ikke finnes noen dokumenterte fakta som underbygger mistanken. Det er synd. Er sykkelentusiastene begynt å bevege seg fra den ene grøften til den andre, fra å lukke øynene for dopere til å tro at ALLE vinnere er dopet?

  Fortsett lesning...

 • Første mai er ikke gått ut på dato, men er like viktig som tidligere. Årets førstemai- innlegg fra meg handler om alle arbeidere som er bærebjelkene i vårt samfunn, om flyktninger og asylbarna, og om ansvaret vi har for kloden vår slik at det blir godt å leve her for våre oldebarn og generasjonene som kommer etter. Gratulerer med Første mai-dagen!

  Arbeidersolidaritet. Flyktninger, asylbarn, klima. Gratulerer med Første Mai-dagen!

  Første mai er ikke gått ut på dato, men er like viktig som tidligere. Årets førstemai- innlegg fra meg handler om alle arbeidere som er bærebjelkene i vårt samfunn, om flyktninger og asylbarna, og om ansvaret vi har for kloden vår slik at det blir godt å leve her for våre oldebarn og generasjonene som kommer etter. Gratulerer med Første mai-dagen!

  Fortsett lesning...

 • Det er stort sett bare jeg som putter vinflaskene i ryggsekken og går på tur med dem til nærmeste miljøstasjon. De aller fleste kjører. Og da blir det etter mitt syn et miljøtap, ikke gevinst.

  Alt i samme dunk!

  Det er stort sett bare jeg som putter vinflaskene i ryggsekken og går på tur med dem til nærmeste miljøstasjon. De aller fleste kjører. Og da blir det etter mitt syn et miljøtap, ikke gevinst.

  Fortsett lesning...

 • Rent prinsipielt burde alle ha rett til å få lov til å forsvare sin egen kultur - ikke bare de som kommer til Norge og ønsker å opprettholde sin egen kultur og religion og innrette seg omtrent som de gjorde i hjemlandet de flyktet fra - men også de (etter hvert få) som bodde her fra før av.

  Norge omsider et sekulært land

  Rent prinsipielt burde alle ha rett til å få lov til å forsvare sin egen kultur - ikke bare de som kommer til Norge og ønsker å opprettholde sin egen kultur og religion og innrette seg omtrent som de gjorde i hjemlandet de flyktet fra - men også de (etter hvert få) som bodde her fra før av.

  Fortsett lesning...

 • Vi vet minimalt om dette samfunnet – og alle spekulasjoner vil derfor være preget av våre egne samfunnsoppfatninger og posisjoner.

  Drømmen om det sunkne Atlantis

  Vi vet minimalt om dette samfunnet – og alle spekulasjoner vil derfor være preget av våre egne samfunnsoppfatninger og posisjoner.

  Fortsett lesning...

 • Det er skuffelse i nord etter Arbeiderpartiets beslutning om at hovedflystasjonen skal flyttes fra Bodø til Ørland. Jeg mener også at Bodø ville ha vært en betydelig bedre løsning sikkerhetspolitisk enn Ørland. Hvor ble det av nordområdesatsingen?

  Hovedflystasjonen fra Bodø til Ørland – Sikkerhetspolitisk galskap og en svart dag for Nordområdene

  Det er skuffelse i nord etter Arbeiderpartiets beslutning om at hovedflystasjonen skal flyttes fra Bodø til Ørland. Jeg mener også at Bodø ville ha vært en betydelig bedre løsning sikkerhetspolitisk enn Ørland. Hvor ble det av nordområdesatsingen?

  Fortsett lesning...

 • Det har vært stor usikkerhet knyttet til den første sakkyndige rapporten om den psykiske helsen til Anders Behring Breivik og meningene om rapporten har vært mange. Jeg mener det er riktig å vurdere Anders Behring Breivik på nytt.Saken har enorme dimensjoner, og det er viktig at Norge klarer å behandle saken på en god måte, at vi kan klare våre utfordringer som rettsstat.

  Ny rettspsykiatrisk vurdering av ABB: Riktig og viktig beslutning!

  Det har vært stor usikkerhet knyttet til den første sakkyndige rapporten om den psykiske helsen til Anders Behring Breivik og meningene om rapporten har vært mange. Jeg mener det er riktig å vurdere Anders Behring Breivik på nytt.Saken har enorme dimensjoner, og det er viktig at Norge klarer å behandle saken på en god måte, at vi kan klare våre utfordringer som rettsstat.

  Fortsett lesning...

 • Man behøver slett ikke være scitzofren for å kunne lulle seg inn i sitt eget lille univers – det er i grunnen bare å zappe innom noen av søppelkanalene på TV en ganske alminnelig tirsdags kveld.

  Fra det overnaturlige til det naturlige – retten til å skape seg sitt eget Univers

  Man behøver slett ikke være scitzofren for å kunne lulle seg inn i sitt eget lille univers – det er i grunnen bare å zappe innom noen av søppelkanalene på TV en ganske alminnelig tirsdags kveld.

  Fortsett lesning...

 • Vi er snart 7 milliarder mennesker på jorda. Vår klode KAN produsere nok mat og vann til alle, men det trenges en sterk omfordeling av ressursene, og det vil kreve en solidarisk global politikk. Samtidig henger klimatrusselen over oss. Hvordan produsere nok mat og samtidig hindre klimakatastrofe? Og hva kan vi som enkelmennesker bidra med?

  Hvordan kan vi sørge for nok mat og vann til 7 milliarder mennesker og samtidig forhindre klimakatastrofe?

  Vi er snart 7 milliarder mennesker på jorda. Vår klode KAN produsere nok mat og vann til alle, men det trenges en sterk omfordeling av ressursene, og det vil kreve en solidarisk global politikk. Samtidig henger klimatrusselen over oss. Hvordan produsere nok mat og samtidig hindre klimakatastrofe? Og hva kan vi som enkelmennesker bidra med?

  Fortsett lesning...

 • Det vekker oppsikt verden over at Stephen Jay Gould har latt personlige fordommer prege tolkninger av data. Men denne saken handler om noe som er større en én manns fordommer.

  Fordommer og metode

  Det vekker oppsikt verden over at Stephen Jay Gould har latt personlige fordommer prege tolkninger av data. Men denne saken handler om noe som er større en én manns fordommer.

  Fortsett lesning...

 • Det er svært mye som tyder på at vi ikke har fri vilje i metafysisk forstand, altså en "ånd i maskinen" som på helt fritt grunnlag kan velge hva den skal velge.

  Hvorfor vi ikke har fri vilje

  Det er svært mye som tyder på at vi ikke har fri vilje i metafysisk forstand, altså en "ånd i maskinen" som på helt fritt grunnlag kan velge hva den skal velge.

  Fortsett lesning...

 • Det er mange grunner til at anekdoter er ubrukelige som bevis, uten at det ser ut til å bry den Sanne Troende det grann. Her er noen av disse grunnene.

  Løgn og selvbedrag

  Det er mange grunner til at anekdoter er ubrukelige som bevis, uten at det ser ut til å bry den Sanne Troende det grann. Her er noen av disse grunnene.

  Fortsett lesning...