NRKs storsatsing «Hurtigruten minutt for minutt» ble en overraskende stor seersuksess. Et langsomt program, i hurtigrutens eget tempo. De fleste jeg har snakket med, har vært begeistret for serien og har fulgt den med entusiasme, mens et lite mindretall synes det blir kjedelig.
Vel, smaken er forskjellig. Muligens er det slik at noen av de som ikke har noen tilknytning til vår rike og viktige kystkultur og ikke fullt ut skjønner at det er vår unike kystlinje og vår tilknytning til havet som la grunnlaget for Norge som nasjon, kanskje ikke forsto hva de så?
Det som opptar meg, er likevel de prinsipielle innvendingene som er kommet mot programmet . NRK er som kjent basert på lisens og er ikke reklamefinansiert.
Likevel er reklameverdien fem og et halvt døgns sending fra M/S Nordnorge så enorm at det er umulig å anslå hva det ville være verdt. En kanal var døgnkontinuerlig tapetsert med ett hovedprodukt, nemlig hurtigruten. Er det økonomisk og etisk forsvarlig av NRK? Har Trygve Hegnar og Petter Stordalen fortjent en slik massiv reklamepropaganda?
Dette er spørsmål som både er logiske og legitime, og jeg har registrert at det allerede er en debatt om disse spørsmålene.
Selv om jeg ser problematikken, er jeg uenig med kritikerne.
Hurtigruten har alltid hatt private eiere, tidligere i form av flere selskaper. Flåten har vært avhengig av statssubsidier, men har alltid måtte leve med korte kontrakter og stor usikkerhet.
Sannheten er at hurtigruten har vært i dyp ved krise ved flere anledninger, og at det nærmest er et under at den mot alle odds både har overlevd og fått en ny og moderne flåte med daglige anløp. Usikkerheten har den ikke hatt bare i det siste, men stort sett helt siden den fikk daglige avganger mellom Bergen og Kirkenes.
Hurtigruten hadde dystre år under andre verdenskrig Over halvparten av fartøyene gikk til bunns. Den første katastrofen skjedde i oktober 1940 med» prinsesse Ragnhild» på Landegodefjorden utenfor Bodø.
Etter krigen var det et stort og krevende arbeid å bygge opp flåten. De forliste skip skulle erstattes, og de andre skipene trengte sårt til reparasjoner og fornyelser. I disse årene måtte man ta i bruk mange kreative løsninger med erstatningskip som delvis var dårlig egnet for oppgaven, for at hurtigruten kunne komme i drift igjen, i første omgang på reduserte strekninger. Men i 1950 fikk man daglige seilinger mellom Trondheim og Kirkenes. Og i 1953 fikk man endelig gjenopptatt de daglige seilingene fra Bergen til Kirkenes.
Men ikke før i 1962 var Hurtigruten virkelig gjenreist etter krigen med 13 nye skip.
Så skulle man kanskje tro at problemene for hurtigruten var over?
NEI!
I pakt med overgang til stadig mer landverts trafikk i Nord-Norge, med bedre veier, ferjer og nye bruforbindelser og med stadig flere kortbaneflyplasser, var det mange politikere og økonomer som tok til ordet for nedskjæringer på hurtigruten.
Ut med hurtigruten – inn med hurtigbåter!
Allerede i 1965 ble Transportøkonomisk institutt engasjert av Samferdselsdepartementet for å gjøre en analyse av Hurtigrutas fremtid. Og for å gjøre en lang, men interessant historie kort:
Utvalget for Norsk Samferdselsplan leverte utredningen Hurtigrutens framtid (NOU 1976:22), der flertallet foreslo at man i stedet for hurtigrute
burde opprette en kombinert gods-og passasjerrute fra Bodø- Kirkenes og en hurtigbåtforbindelse Bodø -Bergen.
De økonomiske hensyn veide tungt i forslaget.
Dette forslaget møtte så mye motbør at det midlertidig ble skrinlagt.
Stadig har man diskutert forkortelse av ruten, færre anløpsteder, færre skip og andre tiltak, som alle ville bety besparelser for eierne og Staten, men som ville ha gått ut over folket langs kysten, og særlig i nord.
Så sent som i 1985 ble det nedsatt et hurtigruteutvalg som skulle vurdere følgende alternativer:
1.Oppretttholde ruta med eksisterende eller nye skip.
2. Korte ned ruten med Bodø eller Trondheim som sørligste vendepunkt
3. Full nedleggelse av hurtigruten.
Utredningsutvalget konkluderte med at det siste alternativet,
altså full nedleggelse, måtte velges, men at det burde skje ved en gradvis prosess via nedkortingsalternativene.
Heldigvis ble denne nedleggelsen ikke noe av. Motstanden fra kystens folk, særlig i Nord-Norge, var for sterk.
For folket langs kysten er hurtigruten viktig. Den er pålitelig og forutsigbar, og den bringer folk og last trygt fra havn til havn. Den er en samferdselspolitisk livsnerve, med særlig betydning for Nord-Norge.
Derfor det store folkelige engasjementet for hurtigruten, noe som oppslutningen for TV- maratonen ga uttrykk for.
Tidligere var det flere selskaper som driftet hurtigruta. Nå er alle selskapene fusjonert, og inngår i Hurtigruten ASA.
I stedet for å legge ned hurtigruten, valgte man å bygge nye, moderne og komfortable skip som kunne imøtekomme dagens behov, både som cruise-skip og som skip med kolossal betydning for gods, post og persontrafikk langs kysten.
Jeg synes det er godt og befriende at noen kapitalister vil og tør investere i Hurtigruten, og jeg er glad for at Hurtigruten nå har fått på plass en langsiktig avtale med Staten, slik at driften er fredet i flere år. Det er bra at mange turister bruker hurtigruten, for flåten trenger fortjeneste for å sikre fortatt drift.
Reklameverdien fra TV-programmet kommer først og fremst kystfolket til gode, det kommer oss til gode som bruker hurtigruten hyppig og som trenger hurtigruten for rask, behagelig og trygg transport. Om investorene skulle bli noen millioner rikere, spiller det etter mitt skjønn ingen rolle i denne sammenhengen.
Å investere i og å forbedre hurtigruten er en samfunnsnyttig bruk av penger, og i slike store og viktige nasjonale prosjekter er et økonomisk samarbeid mellom privat og offentlig kapital helt nødvendig!
Fremhevet bilde er M/S Midnattsol ved kai i Bodø tatt på natten. (Sørgående)
Bildene i artikkelen er
1. Blikk mot Bodø og Børrvasstindene i det vi forlater Bodø.
2. Lofotveggen dukker opp i synsfeltet midt på Vestfjorden.
3. Innseiling til Stamsund
Hei Ragnhild
Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas bestemer over både NRK og denne spesielle reisen siden den er treffende.
En god reklame for Nord-Norge gjennom NRK altså Norge siden språk som binder oss enn denne reisen.
Er jeg riktig forstått at egentlig språk som NRK sjefen ønsker å formidle?
Men, det er bedre med tog forbindelsene synes jeg.
takk
zohre
Hei Zohre
Ja, kringkastningssjefen har nok ivret for denne sendingen. :)
En veldig god og velfortjent reklame for Nord Norge, synes jeg.
Vi har så mye vakkert og verdifullt i vår landsdel som riksmediene ikke er god nok til å dekke, dessverre. Det er mange som ikke forstår at mesteparten av Norge IKKE ligger i Oslo. der de riksdekkende aviser holder til.
Jeg tror egentlig ikke det først og fremst er språk sjefen ønsker å formidle, men naturligvis får jo seerne høre de vakre og klangfulle nordlandske dialekter underveis. :)
Tog er også veldig bra, og jeg er absolutt tilhenger av toget. Dessverre går toget bare til Bodø, slik at de som bor lenger nord ikke kan bruke tog, – med unntak for Narvik, som gjennom Ofotbanen har direkte tilknytning til Sverige.
Takket være en imponerende innsats av rallarne under svært vanskelige forhold.
Men ved å reise med hurtigruten, får man oppleve Norge på en ANNEN måte, sett fra sjøen.
Og for mange er hurtigruten det aller beste alternativet.
Jeg kan f.eks ta tog til oslo, og det gjør jeg da også rett som det er, men jeg kan ikke ta tog til Lofoten , Tromsø eller Nordkapp. Heller ikke til f.eks Nesna eller Brønnøysund.
Hurtigruta er veldig viktig for kysten, og særlig for Nord-Norge.
Det er vel bare verdien av aksjene som har steget foreløpig. Etterspørselen vil nok stige noe. Men det er jo ønskelig for kyst-Norge. Reklameverdien er ønskelig dersom Hurtigruten skal overleve. Staten kan ikke drive med transport. Det er vel bare NSB som er unntaket?
Ja, verdiene av aksjene har steget, Anders. Det samme har etterspørselen. Og jeg er helt enig med deg i at reklameverdien er viktig hvis hurtigruta skal overleve.
Sannheten er at hurtigruta (igjen) var i dyp økonomisk krise da Hegnar kjøpte opp aksjer og viste både at han trodde på Hurtigruten og ønsket å bidra til å redde den.
(Jeg er på langt nær enig med Hegnar i alt, men hans innsats for hurtigruten var veldig viktig.)
Å bygge de nye dyre skipene og å vedlikeholde dem koster mange penger.
Derfor er det også veldig bra at Staten nå har gått inn med rekordstore beløp nå, slik at Hurtigruten er sikret for de nærmeste åtte år.
http://www.folkebladet.no/meninger/folkebloggen/article447477.ece
Dette er et vellykket samarbeid som de rødgrønne har fått til mellom privat kapital og statlige overføringer, til beste for hele kysten. :)
Staten KAN drive med transport, og den kan subsidiere, men staten har aldri tatt hele den økonomiske byrden det er å drifte hurtigruten.
Av og til har Staten vært altfor tilbakeholdende med kapital, noe som kommer frem i artikkelen min, og det er mot alle odds at hurtigruten fremdeles seiler, etter alle krisene den har vært i.
Honnør til Samferdselsdepartementet som inngikk denne langsiktige avtalen med hurtigruta! :)
Hei Ragnhild
Hurtigruten som tv-program utviklet seg til et tv-jippo med folk på alle holmer og passerte skjær godt hjulpet av NRK ofg forhåndsreklame. Slik er ikke hverdagen iht til lokale uttalelser. Og det var nok mest for de som som kjente kjente seg igjen, kjente noen eller ønsket å bli sett.
Til overskriften din – tror egentlig ikke på noen av delene. Jeg ser forbindelser mellom NRK og Hurtigruten – men der kan jeg selvfølgelig ta grusomt feil.
Hegnar gikk inn i Hurtigruten 13 nov 2009. Da var allerede programmet om Bergensbanens 100 jubileum for lengst bestemt – og ble vist på tv 29 nov samme år.
Et av forslagene som kom inn i etterkant av Bergensbanen var hvorfor ikke lage et program om Hurtigruta ?
15 januar i år vedtok NRK å lage programmet om Hurtigruten. I april fikk Hegnar i stand tidenes avtale med departementet om 5,1 milliarder over 8 år – ‘mer enn vi hadde håpet på’ sa enkelte. Subsidier sa mange – salg av tjenester sa Hegnar.
Dette sikrer da hovedsaklig transportvirksonheten fra Tromsø og nordover, sa AP.
Den 15 juni gikk Stordalen inn med 50 millioner – om det var påkrevet eller ikke vet vel bare noen . Den 16 juni kl 19.45 startet programmet på TV. Den 20 juni går Hegnars kjæreste inn med penger.
Ser noen nevner aksjekursen her – minner om at etter at Hegnar gikk inn i 2009 var aksjen en stund på 5,11. den er akkurat nå på 4,92 – og veldig varerende.
Men jeg enig med Ragnhild – om noen tjener på dette så er det bare bra – bare dette tilfaller Hurtigruten slik at ‘statsgarantien’ reduseres ved neste oppgjør – og ikke forsvinner i eventuelle eiergevinster eller enda større krav til støtte. Da er det på kanten – synes jeg.
@ Bjørn
Bare en liten tilføyelse: Det er sjelden, svært sjelden, at havet ligger så blankstille og paddeflatt på Vestfjorden som det gjorde den dagen NRK seilte med M/S Nordnorge.
Så NRK ga nok ikke et «riktig» bilde av Vestfjorden i sin alminnelighet. Men det var jo hyggelig at selv værgudene så i nåde til programmet. ;-)
Jeg har ofte reist over Vestfjorden i strålende godvær, men SÅ blikkstille som det var utenfor Stamsund tror jeg knapt jeg kan huske jeg har opplevd. Havblikk på Vestfjorden er svært sjelden.
@Bjørn
Hovedsvaret mitt til deg kom dessverre på et hvitt felt lenger ned. Jeg glemte å bruke svarknappen, men håper du finner det likevel.:)
en stor feil i mitt innlegg – et vesentlig ord var fallt ut :
det skal stå
Jeg ser INGEN forbindelser mellom NRK og Hurtigruten – men der kan jeg selvfølgelig ta grusomt feil.
Legger inn kommentaren min fra VGB her også jeg :D vi vet jo ikke hvor lenge vgb lever…
Direktesendingen fra Hurtigruten Minutt For Minutt var en sosial opplevelse langt utenfor rekkevidde å beskrive i ord for en som bor langt nede i flatlandsbygdas dype skoger. Det å få være aktiv deltager i sendingen via internett, eksempelvis twitter, og samtale om det i sanntid med andre som opplevde den samme reisen, også nrk-beta og hurtigruten live ombord, var en helt ny måte å dele en slik reise på og fantastisk rikt minne å ta med seg videre. Samtidig telefonkontakt med andre som også bivånet dette og opplevde det på sin måte var også en opplevelse en tar med seg videre og kan snakke om i årevis fremover med delte og udelte minner fra de ulike strekningene Hurtigruten seilte. For meg, som kanske aldri får muligheten til å reise en slik fantastisk tur, så var dette noe jeg aldri i min villeste fantasi kunne trodd var mulig å få oppleve og det kommer til å ta år og dag før dette siger inn tror jeg. Men skulle anledningen by seg så vet jeg iallfall at jeg ville si JA umiddelbart for å reise en slik tur med Hurtigruten :D ( Min egen lille kortfattet kommentar om reisen med Hurtigruten finner du forøvrig her: http://vlogg2011.catalyzator.net/#post27 )
Hvis du har problemer med linken til dagboka mi så finner du samme innlegget i garasjen på selve hovedsiden min også :)
Hei igjen, Cata
Takk for en fabelaktig kommentar som oppsummerer veldig godt det jeg tror mange opplevde. :)
Du har sagt det så godt at jeg liksom ikke har noe mer å tilføye.
NÅ, her fra Kontrovers, kom jeg enkelt og greit inn på bloggen din, og har lest innlegget ditt med interesse og glede. Jeg har også bokmerket bloggen din så du skal bli lett å finne i fremtiden.
Fra bloggen din sakser jeg:
Jeg vet at mange tenker og føler som du. Og en vintertur i nordlys og med mørketidens alle fantastiske blå, røde, lilla og orange farger er også helt enestående. Stadig flere feirer jul på hurtigruta. Tar en reise noen dager, alt etter lyst og økonomi, opplever en spektakulær reise i mørketidas enestående lyssetting, med god mat, underholdning og godt samhold ombord, og slipper unna alt julestress hjemme. Det passer jo best for folk som er i en livssituasjon at de ikke har omsorgsansvar for barn, altså enslige, barnløse par eller godt voksne med voksne barn.
Juletur med hurtigruta blir stadig mer populært.
OBS: Man kan risikere vinterstormer. Men for det første tar stabilisatorene mye av grovsjøen og for det andre kan man jo velge bort den tøffeste havstrekningen, (Østhavet) hvis man ikke er sjøsterk.
Likevel: Havet i opprør er også en uforglemmelig naturopplevelse.
Men med de gamle skipene kunne det noen ganger bli i meste laget. Når gardinene sto vannrett ut og alt bestikk og alt dekketøy suste ned på dørken til tross for at slingrekantene var oppe og alle luker skalket, da følte jeg meg ikke spesielt høy i hatten.
Dette slipper man med de nye skipene. Jeg husker første gang jeg reiste i storm med et av nyskipene. Jeg forventet meg mye sjøgang, men merket nesten ingenting. En forunderlig opplevelse den gangen.
Jeg håper virkelig du kan få realisert drømmen om en tur med hurtigruten, Catalyzator! Du vil ikke angre på det. :)
PS: Veldig morsomt at Twittermeldingene ble vist.:) NRK klarte virkelig å formidle det store folkelige fellesskapet og engasjementet der så mange deltok sammen samtidig. :-)
Hurtigruten er virkelig et nasjonalsymbol og et ikon, og den fortjener i høy grad denne statusen.
PS…. ( jeg glemte et viktig moment fra tankene mine her )
REKLAMEVERDI ?
Vi snakker ikke om slikt når det bedrives ren folkeopplysning, sosialt felleskap, reiseskildring eller vi ser på brødrene Solbergs motoreskapader eller Røkke og Gjelsten i god gammeldags OffShore-duell ? Nei… Dette har ingenting med reklameverdier å gjøre men ren nytelse til alle som er og var og senere kommer til å bli interresert. Et faktakonsept med historisk arkiv i sitt perspektiv :D
Hei Catalyzator.
Veldig hyggelig å se deg her. :)
Jeg svarer på den første kommentaren din senere, men kan jo si at det var veldig godt å lese den. Du har virkelig forstått og opplevd hurtigrutens sjel. :-)
Helt enig. Dette er et virkelig faktakonsept, et SANT «reality»- program, og dette programmet vil leve videre i vårt historiske fellesminne og bli en del av vår felles kulturarv, noe som blir stående. NRK fortjener stor ros for dette dristige og uvanlige konseptet, og TV- titterne kjente sin besøkelsestid. :-)
Om det har «reklameverdi» for hurtigruten i den forstand at flere vil reise med den istedet for bil eller fly eller at flere vil ferie i eget land på verdens vakreste sjøreise, så er det en flott tilleggsbonus. For det er godt for mennesker å reise på ferie med hurtigruta. Og det er godt for hurtigruta med mange passasjerer- Det sikrer driften fremover, slik at hurtigruten kan fortsette sine turer langs kysten i uoverskuelig fremtid. til beste for oss alle. :-)
Hei Bjørn
Nei, så mange mennesker på havnene som det var da Nordnorge seilte med NRK, er det ikke, selv om det pleier å være folksomt når hurtigruten legger til kai, men jeg synes ikke TV-jippo er riktig ord å bruke.
Jeg vet om mange mennesker som møtte opp for å hylle hurtigruten i godværet, enten på holmer og skjær, i båter eller ved havna, og alle gjorde det på eget initiativ fordi de hadde lyst til det.
Legg også merke til at oppslutningen og folkefesten ble mer eventyrlig og gripende når man kom lenger nordover.
Selv om folk i Bergen, Trondheim og på Vestlandet nok er glad for hurtigruten, så er den ikke så avgjørende viktig for befolkningen der som den er i nord. Dette gjenspeilte programmet.
Vi i nord elsker hurtigruta vår, vi behøver den og den er en del av vårt hverdagsliv og vår identitet.
Mange mennesker ville vise sin kjærlighet til hurtigruten som binder landsdelen sammen langs kysten, i all slags vær, ville hylle kystens mest pålitelige fremkomstmiddel.
Så «tv-jippoet» var et uttrykk for folkets kjærlighet, – og takknemlighet for at hurtigruten har overlevd, og folkemengden signaliserte jo også veldig klart hvor viktig hurtigruten er for landsdelen.
Jeg ser ingen forbindelser, altså bindinger, mellom NRK og hurtigruten.
Hurtigruten er i ferd med å bli Norges fremste varemerke, et symbol på den unike norske kystkulturen og på samhold og utholdenhet, mens NRK er vår nasjonale kringkastning.
Jeg mente bare å spørre om noen mener at NRK (utilsiktet) har gitt hurtigruten for mye gratisreklame.
Min mening er helt klar: Hurtigruten fortjener all den reklame og omtale den kan få. Hurtigrutens eksistens løfter kysten og binder oss sammen. Skulle vi miste hurtigruten, ville vi miste både en særdeles viktig livsnerve for samferdsel, mye viktig kystkultur og en bit av sjelen vår og hjertet vårt.
Jeg tror ikke Hegnars engasjement i Hurtigruten har noe som helst med programmet fra Bergensbane å gjøre.. Det er jo fint på Bergensbanen, og det er faktisk mindre enn en måned siden jeg sist reiste Oslo-Bergen tur/retur med tog, (festspill) og i maksvær på turen vestover. Men disse timene på toget tåler jo ikke sammenligning med hurtigruta. Her snakker vi om massiv kvalitetsforskjell!
Og enorm forskjell i kvantitet også.
Forstå meg rett: jeg er glad i tog og reiser gjerne i dagesvis i trekk med tog, og jeg synes strekningen Oslo-Bergen er fin flere steder, men hurtigruten stiller i en HELT annen divisjon. Det er simpelten en ganske annen opplevelse på alle måter.
Derfor anser jeg det som helt utenkelig at Hegnar skulle ville kjøpe seg opp i Hurtigruten ASA på grunn av et program om Bergensbanen. (Du tenker ikke på Flåmsbanen? Den lille sidebanen?)
Du skriver:
Ja, og det var veldig bra, enten man kaller det subsidier eller salg av tjenester. Som jeg har prøvd å skrive kortfattet i artikkelen: Hurtigruten har vært på kanten til å bli nedlagt eller til å bli minimert mange ganger gjennom hele sin eksistens. Sentrale politikere har ønsket å erstatte den med hurtigbåter sør for Bodø og kombinert godsbåt/personbåt fra Bodø til Kirkenes.
I 1985 (etter lange utredninger under regjeringen Willoch) gikk man inn for
FULL NEDLEGGELSE av hurtigruten.
(Jeg har skrevet det i innlegget.)
Man hadde valget: Enten å forny flåten som var blitt uhensiktsmessig etter dagens krav, blant annet hadde den forrige generasjon hurtigruter ikke plass til biler, – eller å legge ned.
Heldigvis turde Hurtigruten å satse, for motstanden blant folk var enorm, og like etterpå fikk vi heldigvis igjen regjeringer utgått fra Arbeiderpartiet, som ikke så utelukkende bedriftsøkonomisk på saken, men så den distriktspolitiske betydningen hurtigruten har og lyttet til kystfolket, sammen med SV og Sp,- (hvodan de andre «mellompartiene» stilte seg, husker jeg ikke på stående fot. De er jo dessuten marginale uansett.)
Men nå på 2000-tallet, under Bondevikregjeringene, økte igjen hurtigrutens problemer, underskuddene ble skyhøye, og flåten seilte inn i enda en dyp økonomisk krise som kunne ha endt med totalt økonomisk havari.
De rødgrønne har nå fått til en snuoperasjon etter at de kom inn i regjeringskontorene i 2005, og kontrakten i 2009 var både viktig og riktig.
All honnør til Samferdselsdepartmentet for utmerket arbeid!
I en sunn blandingsøkonomi mellom statlig og privat kapital, er det bra at kapitalsterke mennesker tar risikoer for å bidra til samarbeidet. Jeg regner dessuten med at både Hegnar og Stordalen ser det enorme potensialet Hurtigruten har som turistmagnet og Norgesreklame. Og det er helt legitimt.
Hurtigruten og folket tjener på det, og nå kan vi puste lett i noen år i visshet om at vår hurtigrute har sikre rammebetingelser i 8 nye år, takket være samferdselsdepartementet ved Magnhild Meltveit Kleppa. :)
Husk at satsingen på hurtigruten også inngår som et viktig ledd i regjeringens nordområdesatsing!
Hurtigruten er dyrebar og viktig, og de initiativ som er tatt for å bevare den, hilser jeg med glede!
ragnhild
et meget vesentlig ord fallt ut i mitt innlegg –
Jeg ser INGEN forbindelser mellom NRK og Hurtigruten – men der kan jeg selvfølgelig ta grusomt feil… Ordet Ingen var blitt borte….
‘Hurtigruten er i ferd med å bli Norges fremste varemerke, et symbol på den unike norske kystkulturen og på samhold og utholdenhet’
Til det vil jeg si at Hurtigruten for Norge kontra turister kun er et spørsmål om natur… jeg tror ikke på mer enn det….
Spørsmålet blir mer og mer om transport fra Harstad/Tromsø til Kirkenes er verd så mye statlig støtte…..
Regjeringen / Kleppa har ikke fått til noe som helst !! Det er motparten (Hegnar) som har fått til dette gjennom å selge tjenester til overpris.. Dersom det er omvendt eller i grenseland – da snakker vi subsidier som er ulovlig iht til ESA.
@Bjørn
Det er absolutt verdt så mye støtte. Hurtigruten er kystens livsnerve. Regjeringen har fått en tung investor inn i konseptet, og det er viktig.
Akkurat nå går tankene mine til Nordlys, og særlig til mannskapet der.
De omkomne var Tverlandet i Bodø og fra Honningsvåg.
Jeg skrev en liten snutt om hurtigrutens tid i rampelyset et annet sted, så limer det likegodt inn her:
Nei Ragnhild, rask er den ikke, men den ER pålitelig og trygg.
«Hurtigruten minutt for minutt» vil jeg omtale som noe av det mest geniale jeg har opplevd gjennom TV. For en genistrek av en sending! At vi ikke har gjort det før var min respons.
Vi har denne fantastiske muligheten med en kyststripe de fleste bare kan se langt etter, så skal vi ikke tilby den til reisende!? Hva er vits med å ha en skatt om man ikke kan skryte av den og vise den frem!
I dag sees turen rundt norskekysten på som en opplevelse av den reisende, fordi den som tar turen i dag tar den for opplevelsens skyld og ikke fordi de skal et spesielt sted (sikter til turisten og ikke den fastboende som selvsagt og tar båten).
Jeg synes ei britisk dame sa det så godt når de entret Kirkenes til brask og bram: «This is not a cruise, this is a voyage»!
At noen pengesterke aktører nå sitter og meler sin kake får så være så lenge skuta fortsetter å gå! Man får da ikke miste helt fokus her.
Hei Helene O! :)
Jeg er helt og fullt enig med deg i det du skrev på det andre stedet!
Og la oss huske at det gjennom årene slett ikke alltid har vært noen selvfølge at hurtigruten fortsatt skulle få eksistere. Det ligger en mangeårig og hard politisk kamp bak hurtigruten slik den fremstår i dag, noe jeg har nevnt kort i artikkelen. Hurtigruten har flere ganger vært truet av nedleggelse. Nå. i dette århundret var det (igjen) de rødgrønne som virkelig tok tak etter at de kom i regjering i 2005 og som har sikret driften for mange år fremover. Outstanding jobb fra Samferdselsdepartementet!
Enig! Og dessuten å dele den med andre. Jeg synes ikke den er så fryktelig langsom, heller. Den tar f.eks 4 timer over Vestfjorden fra Bodø til Stamsund. Skal man kjøre fra Bodø til Vestvågøy må man regne med dobbelt så lang tid. Og tar man hurtigruten får man som bonus mange hyggelige opplevelser ombord, og man kommer uthvilt frem. Fra Bodø til Tromsø tar hurtigruten et døgn. (Jeg bruker Bodø som eksempel siden det er der jeg bor.)
I løpet av det døgnet sover man jo, og så får man med seg naturen i Lofoten og Vesterålen, hvis man ikke legger seg tidlig, men de fleste vil vel være oppe til Raftsundet er passert.
Ja, det ER en opplevelse for reisende turister, noe ganske annet enn andre cruicebåter kan tilby.
HELT enig med deg igjen! Vi trenger private med sterke økonomiske muskler sammen med Staten for å holde flåten flytende til glede og nyte for alle. Denne blandingsøkonomien er god sosialdemokratisk politikk.
Takk for en strålende kommentar! :)
Cruise og voyage er det samme.
Hvor står det?
Man skal ikke ta alt bokstavelig.
Vi bruker ordet cruise på en fasjonabel båttur med overnatting, restaurant, underholdning og aktiviteter. Vi bruker ikke ordet voyage på det samme. Voygae bruker vi om en opplevelse. Selv om cruise også er en opplevelse brukes ikke ordet får å betegne det, noe de fleste plukker opp om noen sier de skal på cruise. Du drar ikke på en voyage, da har en voyage.
@Anders. Nei, det er en nokså stor nyanseforskjell. En voyage er noe langt mer enn ett middels cruise.
voyage |ˈvoi-ij|
noun
a long journey involving travel by sea or in space
cruise |kroōz|
noun
a voyage on a ship or boat taken for pleasure or as a holiday and usually calling in at several places
Ja, men nyansene er der. Voyage er større enn cruise.
Men et cruise kan være a voyage. :)
Kommer litt an på opplevelsene til den enkelte.