Alt i samme dunk!

Omsider er også min bydel i gang med å kildesortere søppel. Ikke det at jeg tror det betyr så mye i en større sammenheng – man burde kanskje heller begynne med å redusere forurensende utslipp, f eks ved å legge restriksjoner på privatbilismen – men jeg skal i hvert fall forsøke å gjøre mitt, etter beste evne.

I den forbindelse har jeg begynt å gjøre tiltak for å begrense søppelmengden inn. Her står Aftenpostens papirutgave for snarlig fall. Minst halvparten av avisen består av reklamebilag jeg ikke er interessert i. Resten av avisen består hovedsakelig av annonser. Det er i grunnen bare dødsannonsene jeg er interessert i. Selv disse blir nå publisert på nettet. Som det miljøbevisste individ jeg forsøker å utgi meg som ser jeg meg simpelthen nødt til å si opp abonnementet. Noe annet vil være tullete så lenge vi selv må forestå kildesorteringen.

I den forbindelse er jeg også blitt mye mer bevisst på å ikke dra med meg unødig plast og emballasje hjem. Jeg ber om å få tatt av emballasjen der og da, eventuelt gjør jeg det selv. Det blir temmelig mye plast og papp som blir liggende igjen i butikken etter en (større) handel. Dersom mange nok gjør som meg, vil søppelproblemet og kildesorteringen bli lastet over på de forretningsdrivende. Håpet er at disse også skal begynne å irritere seg over all den unødvendige emballasjen og derfor be sine leverandører om å levere varer med noe mindre – eller uten – (unødvendig) emballasje. Det vil i så fall bli enda et skritt i riktig retning.

I den forbindelse synes jeg det er ugreit – og svært lite miljøvennlig – at jeg ikke kan kaste glass i samme dunk som resten av søpla. Når jeg legger igjen plasten i butikken er det ikke plast det blir mye av hjemme hos meg, men glass. Det er dessuten stort sett bare jeg som putter vinflaskene i ryggsekken og går på tur med dem til nærmeste miljøstasjon. De aller fleste kjører. Og da blir det etter mitt syn et miljøtap, ikke gevinst. Det hadde vært langt bedre å legge også glass i samme dunk som resten av avfallet. Er dette noe som avfallsetaten har i tankene? I så fall, når kan vi begynne å legge vinflasker og syltetøyglass i en dertil egnet egen, for eksempel rød,  plastpose for glassemballasje?

 

Om Marita Synnestvedt

Magister i klassisk arkeologi Forfatter av Blogghore! Ett År på VG Blogg med Deathdealer Mer info: http://bit.ly/gEQD4B