Jon Schau døde, våknet til live igjen og skrev bøker om det

 

Komikeren Jon Schau har vært død, klinisk død to ganger. Det skjedde i 2004. Etter at han mirakuløst “sto opp igjen fra de døde”, har han opplevd en spirituell oppvåkning, som han har valgt å fortelle andre om gjennom intervjuer, foredrag, workshops og bøker.

Jeg har hørt ham fortelle historien sin på TV, og på alternativmessen i Trondheim i vår. Om hvordan han etter å ha kjørt seg fullstendig ned med et stort alkoholinntak, reiser og show, ble alvorlig syk, akuttinnlagt og døde. Hans bror fikk telefonbeskjed fra sykehuset to ganger om at han var død. Lite skjønte legene da han våknet til live igjen og måtte ringe broren med kontrabeskjed.

I går var jeg på en firetimers workshop på Trondheim terapisenter med Jon Schau. Hva skulle han lære oss, mon tro? Workshopen var et slags lengre foredrag med muligheten til å gå mer i dybden på store spørsmål og i dialog, samtale med publikum.

Jon er opptatt av å fortelle om de store temaene, stille spørsmål om væren, livet, døden, Gud, hvem er jeg osv. Om å være seg selv, være ærlig. Jon er en energibunt og fortsatt morsom selv om han snakker om veldig alvorlige temaer. Det er dype ting han tar opp, det er mye å reflektere over, mye å  bli påminnet om. Det er ikke alltid like lett å følge ham, i en til tider noe springende fremstilling av tanker. Eller kanskje det bare er for komplisert, for dypt, for enkelt?

Jons budskap er at vi har alle vår egen sannhet,vår egen virkelighet, vår oppfatning og opplevelse, og det er like riktig for hver og en av oss. Det handler om å lytte til seg selv, der inne har man svarene. Man trenger ingen guruer som skal fortelle en om rett og galt. Det finnes ingen absolutte sannheter. Vi er vår egen sannhet.

Jon har nettopp skrevet sin bok nr 2, Jons bok 2. Jeg har lenge tenkt at jeg skulle leseJons bok, som kom for to år siden. Nå har jeg fått anledning til det. Etter worskhopen var det mulighet til å kjøpe bøkene og få dem signert. Jeg kjøpte likesågodt begge to. Godt tilbud var det også. Så hvorfor ikke slå til?

I dag leste jeg ferdig bok 1. Dette er en lettlest bok, selv om den tar opp dype temaer med alvorlige store spørsmål. Det er en bok man kan bla i og lese igjen om igjen. Boken er bygd opp som en samtale mellom Jon og Gud. Jon grubler, stiller spørsmål, diskuterer med Gud. Han er i prosess, noe som er det viktigste av alt i livet, ifølge Gud.

Her er mye visdom, mye å tenke over. Mye å ta med seg inn i dagene, hvor man prøver å være menneske som best man kan. Å være seg selv er det man bør være, mener Jon. Ikke leve ut andres forventninger, andres trange rom, ikke sette seg selv og andre i bås.

Sitatet i begynnelsen av boken er også noe å tenke over:

Alle synes det er så kjedelig å være middelmådig eller normal.

Samtidig er folk livredde for å bli oppfattet som rare, anderledes eller unormale.

Nå er jeg klar for Jons bok 2.

Jon Schau : Jons bok , Hippie forlag, 2009, Jons bok2, Hippie forlag 2011.


Om Anita Ness

Offentlig ansatt sosionom, p.t. som rådgiver. Nystarta eget firma som freelance skribent og fotograf, samt hypnoterapeut. Er opptatt av samfunn, miljø, politikk, psykologi. Liker å reise og å lese. Er mor til tre, nå myndige og selvtenkende vesener.