Muhammed Oslos mest populære guttenavn

Nok en gang er Muhammed (alle stavemåter inkludert) kåret til Oslos mest populære guttenavn. Det samme skjedde også i 2009 og 2008. Men ikke i 2007, selv om navnet også da var Oslos desidert mest populære guttenavn. Navnet telte imidlertid ikke med i den offisielle statistikken, sannsynligvis fordi det ikke har røtter i norsk kultur.

Avgjørelse om å ta Muhammed ut av den offisielle navnestatistikken sier ganske mye om den kulturen som ikke vil akseptere det som hovedstadens mest brukte. Det sier noe om ”oss” og ”dem” og at uansett hvor mye vi måtte predike om integrering og et inkluderende samfunn, så lever de forskjellige kulturene side om side i et parallelt samfunn, slik som også sosiale og økonomiske klasser gjør det.

Vi skriver ikke lenger 2007, men 2011. Muhammed er for lengst akseptert som enehersker på Oslos statistikk over mest populære guttenavn. Spørsmålet er imidlertid om han også ellers i samfunnet – og dernest i hvilken grad – er tatt inn i varmen. Å bli anerkjent på et stykke papir er ikke det samme som å bli akseptert. Men det er kanskje en god begynnelse, en erkjennelse om at han er til stede og ikke vil la seg fordrive uten videre.

Om Marita Synnestvedt

Magister i klassisk arkeologi Forfatter av Blogghore! Ett År på VG Blogg med Deathdealer Mer info: http://bit.ly/gEQD4B