Når produktplasseringen blir helt feil

Vi er etter hvert blitt vant til å se utenlandske kjendiskokker sniklanse sine egne produkter på TV. Verken Nigella Lawson eller Jamie Olivier bruker noe annet enn sine egne kopper og kar, når de tryller frem de lekreste retter på sine egne spesialdesignete kjøkken. Og dumme som mange av oss er, løper vi så fort vi kan til butikken for å kjøpe maken – i den (naive) tro at bare vi har det samme kjøkkenutstyret, så vil gourmetmaten nærmest lage seg selv, uavhengig av vår egen dyktighet (eller mangel på sådan).

Produktplassering, kalles det. I Norge er denne formen for (snik)reklame forbudt. Men forbudet omfatter ikke TV-programmer som blir sendt fra utlandet. Derfor kan vi f eks se Hellstrøm rydde opp hjemme hos naboen, hvis kjøkken for anledningen er omgjort til et utstillingskjøkken for diverse merkevarer. Det fungerer kanskje etter sin hensikt, dersom naboen er en racer på kjøkkenet, men ellers ikke.

Særlig ikke når Hellstrøms utvalgte er en enkel sjel fra Hedemarken som aldri før har laget en middagsrett, men levd på gatekjøkkenmat de siste 10 år og har vært vel fornøyd med det. Når Hellstrøm attpåtil skal lære stakkaren å lage bernaisesaus fra grunnen av – hvilket kan være vanskelig nok for en noe mer kjøkkenerfaren person – må det nødvendigvis ende med katastrofe. Og hvorfor mase med å lage bernaisesaus fra grunnen av, når både Jensen (dansk produsent) og Jacobs (Jacobs’ utvalgte) gjør det bedre enn de fleste – levert fiks ferdig, bare til å varme opp?

Når stakkaren for tredje gang viser sitt mistrøstige resultat for et kresent TV-publikum, spør i hvert jeg meg; er fyren virkelig så elendig på kjøkkenet – selv etter Hellstrøms nitidige instruksjon – eller er det kokekarene det er noe i veien med? Er de av så dårlig kvalitet at bernaisesausen simpelthen er nødt til å skille seg, selv for den beste? Jeg  blir i hvert fall ikke fristet til å løpe og kjøpe, men føler for å knytte meg enda tettere til Jamie Oliviers bunnsolide kvalitet. Og i så måte må man si at produktplasseringen har mislyktes fullstendig.

 

Om Marita Synnestvedt

Magister i klassisk arkeologi Forfatter av Blogghore! Ett År på VG Blogg med Deathdealer Mer info: http://bit.ly/gEQD4B