Om retten til å te seg som en dåre

De fleste prøver å skjule PIN-koden, når de tar ut penger fra minibanken. Dette for å beskytte seg mot at andre skal få kjennskap til den. Enn videre lar vi heller ikke lommeboka stikke tydelig opp av baklommen eller ligge og slenge løst i en åpen veske eller bag. Vi er blitt såpass vant til å omgås lommetjuver i det daglige – på bussen, perrongen og alle steder mennesker samler seg – at vi tar våre nødvendige forholdsregler. Om ikke av annen grunn, så for å slippe egenandeler og avkortninger i en eventuell krangel med banken eller forsikringsselskapet.

De samme forholdsreglene tar vi når vi er ute og reiser. Vi vifter ikke med verdisakene, når vi beveger oss på steder der svært fattige mennesker er i flertall. Vi legger kanskje også de mest verdifulle smykkene igjen hjemme – vi vokter oss i hvert fall vel for å tiltrekke oss oppmerksomhet fra potensielle overfalls- og ransmenn. Vi prøver å opptre så diskret som mulig, alt for å beskytte oss selv og våre verdier.

Kroppen er også en verdi. Vi beskytter den mot kulde, regn, for mye sol og bruker gode sko for å unngå gnagsår. Vi vasker hendene før vi spiser og etter å ha vært på do. Vi passer på å spise sunt og drikke med måte. Noen av oss passer til og med vekten og kler oss for å kunne ta oss best mulig ut. Enkelte kvinner har imidlertid fått det for seg at ”less is more” og opptrer derfor mer avkledd en påkledd. Det er ingenting galt i det, verken på stranden eller hjemme i hagen, men i en (stor)by, etter midnatt, eventuelt også i beruset tilstand, er det omtrent like lurt som å legge igjen lommeboken og mobiltelefonen på bordet i puben når man går på do – for så å bli ytterst forbauset når man kommer tilbake og oppdager at begge deler er blitt borte.

Alle har selvfølgelig rett til å gå kledd som de vil – kanskje bortsett fra kvinner som ønsker å gå med burka eller andre heldekkende plagg – men alle antatt voksne og myndige personer har en tilsvarende plikt til å ta vare på seg selv. Når man vet at enkelte menn oppfatter kvinner, som til forveksling ser ut som de er lette på tråden, som om de faktisk er det, bør (unge) kvinner ta det ad notam og forholde seg i samsvar med det. Noen ganger er det bare dumt å flashe pupp eller penger. Og det er alltid bedre å ta sine små forholdsregler enn å måtte bli klok av alvorlig skade.

Om Marita Synnestvedt

Magister i klassisk arkeologi Forfatter av Blogghore! Ett År på VG Blogg med Deathdealer Mer info: http://bit.ly/gEQD4B