Om sannhet og kampens pris. Jobs, Assange, Knausgård- har de noe til felles?

 

Jeg kommer til å gå i hi fremover. I stedet for å sylte og safte, rulle pølser og medisterkaker, vaske rundt og sånn, skal jeg kose meg med tre kjekke menns verk.

På hver sin måte har de endret verden, i forskjellig målestokk.

Steve Jobs, Applegrunderen. iMac,Macbook, iPhones, Ipods, iPads. Noe med Steve Jobs har grepet meg, derfor vil jeg lese hans autoriserte biografi. Hvem var han, hvor fikk han den enorme trua og drivkraften fra? Noe vet vi. Noe har vi sett gjennom en ny dokumentar, samt hans berømte tale til Stanfordstudentene om å følge sitt hjerte, og om sin egen vei, blant annet. Steve Jobs døde i oktober av kreft i bukspyttkjertelen.

Julian Assange, Wikileaksgrunderen. Voldsomt mediestøy over kompromissløse utslipp til media om statshemmeligheter og statsmenns hemmeligheter. En voldtekstanklage fra svenske damer. Om dette var plantet eller ikke vet vi ikke. Så ble det stille om Julian Assange og Wikileaks. Kanskje greide de å kneble han og Wikileaks. Tiden får vise. Den uautoriserte biografien om Julian Assange har som undertittel Kampen om Sannheten.

Kampen om sannheten har også Karl Ove Knausgård bedrevet med  sin måte gjennom sitt 6-bindsverk Min Kamp. En slags selvbiografi i romans form, iblandet fiktive og essayistiske innslag. Knausgårds prosjekt har vært å skrive om sannheten, noe han i det siste har sagt at er umulig. Trådene nøstet forhåpentligvis i siste bind, en mustein på over 1000 sider. Jeg er mest spent på om jeg får til å holde denne 1,2 kilo tunge boka hele tiden mens jeg leser. Knausgård har sagt han ikke skal skrive flere bøker. Kanskje blir det stille fra han også, etter en stund, selv om jeg neppe tror det.

3 spesielle menn, uten tvil, genuine på hver sin måte. Hvem vil de fremstå som om 100 år? Ikke vet jeg, men kanskje vet jeg mer om dem, om det finnes noe særpreg for slike som er så kompromissløse, og som kan endre verden på sin måte. En forskjell som gjør en forskjell. Sikkert er det hvertfall at de alle har levd som Steve Jobs sa til Stanfordstudentene: 

Your time is limited..don’t waste it living someone else’s life. -Steve Jobs

 

 

Om Anita Ness

Offentlig ansatt sosionom, p.t. som rådgiver. Nystarta eget firma som freelance skribent og fotograf, samt hypnoterapeut. Er opptatt av samfunn, miljø, politikk, psykologi. Liker å reise og å lese. Er mor til tre, nå myndige og selvtenkende vesener.