Se opp for Gull Adam!

Gjennom aktiv reklame både på nett og i det virkelige liv er jeg blitt oppfordret til å selge unyttig gull – gull jeg verken bruker eller ser noen umiddelbar nytte av – til en (antatt fiktiv) viss Gull Adam. Både tekst og bilde gir meg en følelse av bekymring, noen tilbud er faktisk for gode til å kunne være (helt) sanne.

Jeg tenker ikke på forsøk på å snyte på vekten, falske sammenlignbare priser eller den slags – jeg forutsetter at Gull Adam – eller firmaet som står bak denne logoen – sånn sett er ærlige. De vil bare ha det gullet vi likevel ikke bruker til å kunne benytte til egne, legale formål. Og sånn sett er jeg i utgangspunktet helt med: Hvorfor ikke?

Gull er ikke bare verdi pr oppmålt gram, men også x antall timer i bearbeidelse, inkludert kunstnerisk utforming. Gull Adam betaler for vekten, ingenting annet. Slik sett kan man også si at Munch-bilder bare består av noen malingsstrøk på lerret. Hertil kommer eventuell affeksjonsverdi. Jeg har selv vært i ferd med å selge et par øredobber som jeg likevel ikke brukte, men besinnet meg heldigvis i siste liten. De var et arvestykke – og hva vet jeg om hva de kommende generasjoner vil like?

I forhold til andre europeiske land synes nordmenn kjappe til å kvitte seg med sin materielle historie. Hvorfor vet jeg ikke – hvilket kompleks som måtte ligge til grunn for akkurat det – men vi har altså svært lite som vi kan si er vårt eget. Det gjelder så vel smykker som arkitektur. Og det er vel derfor finfisekulturen svermer om den planlagte skulpturparken på Ekeberg – den gir assosiasjoner til en fordums klassisistisk stil, som man ellers ikke finner maken til enn i de siste levende (og nylig avdøde) diktaturer.

I motsetning til mange land i verden besitter Norge (fremdeles) en god porsjon natur, hvilket kan vise seg gull verd i tiden fremover. Det gjelder bare å ikke skusle den bort som en nullverdi – på samme tilsynelatende måte som gulløredobbene fra tippoldemor.

Om Marita Synnestvedt

Magister i klassisk arkeologi Forfatter av Blogghore! Ett År på VG Blogg med Deathdealer Mer info: http://bit.ly/gEQD4B