Troens iboende umoral

Blandt de overlevende av såvel jordskjelvet i Haiti som tsunamien fantes det selvfølgelig en god del religiøse mennesker. Både muslimer og kristne – og sikkert noe annet rask også.

Man skulle kanskje tro at ekstrem nærkontakt med slike oppvisninger i naturens hensynsløse grusomheter ville rokke ved tilliten til en allestedsnærværende, allmektig og god gud. Men hva ser man? Jo, intervjuer med troende overlevende er generelt krydret med takksigelser til vedkommendes gud, for at man overlevde.

Jeg mener – hvor oppblåst selvbilde må du ikke ha for å virkelig tro at et overnaturlig vesen med makt til å redde hvem han måtte gidde, valgte ut akkurat deg som verdig nok, mens babyer, småbarn og trengende døde som fluer rundt deg.

For meg sier dette så mye om den iboende umoralen som ligger i religion. Små mennesker som vifter med selvgodheten sin, for anledningen utkledd som ydmykhet, offentlig. Skal man virkelig respektere slikt?

Om Hubert Duun

Hubert Duun er et pseudonym. Det er ikke noen stor hemmelig hvem personen bak er, men det er praktisk å slippe å få hundrevis av treff på seg når noen googler navnet mitt.